Méh és méz
Mivel Zümi az osztályunk neve, jónak láttuk közelebbről is megismerkedni ezekkel a szorgalmas kis rovarokkal.2. osztály elején indult "A mézelő méh" három hetes projektünknek méltó befejezése volt a Mézes napokon való részvétel, amelyet az Örösi Méhészegylet és az Udvarhelyszéki Mézlovagrend szervezett.
Több kép itt.
A TŰZ
Környékünkön a közelmúltban sajnos nagyon sok tűzeset fordult elő. Ezekről beszélgetve kiderült, hogy nagy az érdeklődés az őselemek iránt. Sokféle kérdés felmerült: mikor, hogyan fedezték fel, mire használjuk, hogyan védekezhetünk ellenük, hogyan állíthatjuk a szolgálatunkba?
Ezért elhatároztuk, hogy közelebbről is megismerkedünk velük.
Ebben az évben a kerül górcső alá. Minden hónapban más és más oldalról közelítjük meg. Munkáinkról a képek beszélnek bővebben.
Ha a tűz mesélni tudna...
Mesélni a tűzről szép és jó, de tüzet rakni még jobb. Ezért, de nem csak, erdei iskolába mentünk Kalibáskőre. Jobbnál-jobb programok alatt ismételtük át azt, amit már tudtunk, illetve fedeztünk fel újabb dolgokat.
Pénteken Lackó vezetésével erdei túrán vettünk részt, megfigyeltük a különböző fafajtákat, megcsodáltuk a természet által létrehozott különlegességeket, a vulkáni kőzeteket, megkóstoltuk a finom borvizet. Délután tűzifát gyűjtöttünk, tüzet raktunk, megfigyeltük, hogyan égnek a különböző fafajták, a műanyag, a rongy. Ezután csoportokban leírtuk a tapasztaltakat.
Mogyorófapálcát szenesítettünk, ezzel rajzoltunk a terasz köveire.
Este tüzet raktunk, kenyeret pirítottunk, megsütöttük a szalonnát, kolbászt - jól bevacsoráztunk.
Később Lehel és Noémi vezetésével fáklyát készítettünk, majd körbeülve a tüzet énekelgettünk.
Amint eléggé besötétedett, meggyújtottuk fáklyáinkat.
Ezután (többek nagy bánatára) eljött a lefekvés ideje.
Másnap délelőtt megérkezett Ibolya néni. Mesét olvasott nekünk, majd a mese receptje alapján közösen megfőztük a kőlevest.
Nagyon finomra sikeredett.
Ebéd után nekiláttunk a kenyérsütésnek. Megfigyeltük az eszközöket, a hozzávalókat.Ibolya néni megmutatta, hogyan kell dagasztani, majd miután megkelt a tészta, mindenki formált magának egy kis cipót. Káposztalevélen bevetették a kemencébe, kb. fél óra múlva már kész is volt. Mindenki boldogan tartogatta markában a jó meleg, illatozó friss cipót.
Kísérleteztünk az osztályban. Sajnos pillanatkép csak egy pár készült:
Kísérletezgettek otthon is. Ehhez ajánlok egy linket is:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése